اگر در فضا اکسیژن وجود ندارد پس خورشید چگونه میسوزد
برخلاف تصور بسیاری، خورشید مانند آتش که بر روی زمین برپا میکنند نمیسوزد. برای وجود آتش، اکسیژن آزاد جو مورد نیاز است، عنصری فراوان در سیاره ما، جایی که 21 درصد اتمسفر را تشکیل میدهد. همانطور که آژانس فضایی اروپا توضیح میدهد: فضا که با خلاءِ تقریبا مطلق خود شناخته میشود، حاوی مقادیر بسیار کمی از اکسیژن است که برای هر نوع احتراق کافی نیست. حال این سوال مطرح میشود که اگر در فضا اکسیژن وجود ندارد پس خورشید چگونه میسوزد؟
احتراق در سیاره ما
به عنوان مثال، میتوان از فرآیند سوختن یک تکه کاغذ استفاده کرد. با آتش زدن یک کبریت، فرآیندی آغاز میشود که در آن اتمهای کاغذ که حاوی مقدار قابلتوجهی کربن، هیدروژن و اکسیژن است، تحت تأثیر قرار میگیرند. واکنش با اکسیژن موجود در جو منجر به تشکیل دی اکسید کربن و آب میشود و در عین حال انرژی را به صورت گرما و نور آزاد میکند. این فرآیند به عنوان احتراق شناخته می شود.
پس چه چیزی باعث میشود خورشید بیوقفه بسوزد؟
خورشید از طریق فرآیند مشخصی به نام همجوشی هستهای عمل میکند که مستقل از نیاز به اکسیژن انجام میشود. در هسته آن، جایی که دما به 15 میلیون درجه سانتیگراد میرسد و فشار فوق العاده بالا است، اتم های هیدروژن برای ایجاد هلیوم ترکیب میشوند.
در طی این روش قابل توجه، خورشید 700 میلیون تن هیدروژن را به 695 میلیون تن هلیوم در ثانیه تبدیل میکند. خورشید انرژی را به شکل پرتوهای گاما ساطع میکند که در نهایت به نور و گرمای دریافتی ما تبدیل میشود.
به عبارت دیگر، خورشید نور و گرما را ساطع میکند نه به این دلیل که مانند آتش میسوزد، بلکه از طریق واکنشهای هستهای و در شرایط شدید دما و فشار نور و گرما را از خود ساطع میکند.
اما اگر فضا تقریباً خالی باشد، گرمای خورشیدی چگونه به ما میرسد؟
اگرچه خورشید در طول 4.5 میلیارد سال حیات خود تقریباً نیمی از ذخایر هیدروژن خود را مصرف کرده است، اما هنوز «سوخت» کافی برای ادامه درخشش برای چند میلیارد سال دیگر دارد. این فرآیند همجوشی هستهای نه تنها برای تولید انرژی آن حیاتی است، بلکه توضیح میدهد که چرا خورشید برای سوختن به اکسیژن نیاز ندارد.
بنابراین دفعه بعد که درخشش خورشید را تماشا و گرما را احساس کردید. به یاد داشته باشید که شاهد یک واکنش هستهای باورنکردنی در جریان هستید. منظره کیهانی از اتمها که روشنایی و گرمای لازم برای وجود حیات روی زمین را تولید میکنند.
برای مطالعه مقالات دیگر بر روی اتاق خبر کلیک کنید.
اولین دیدگاه را ثبت کنید